ماهِ هشتِ ۱۴۰۲، ماهِ سقوطِ تولید خودرو در ایران

در هشت ماهه ۱۴۰۲ تولید انواع خودرو در کشور با رُشد ۱۸ درصدی به ۸۸۲.۴۷۱ دستگاه رسیده اما تولید ماه آبان، غیر از وانت، در همه بخش‎ها کاهشی بوده.

جمعه - ۱۰ آذر ۱۴۰۲ - ۲۱:۰۹
ماهِ هشت ۱۴۰۲، ماهِ سقوطِ تولید خودرو در ایران - آمار تولید انواع خودرو سواری، وانت، ون، مینی‌بوس و میدل‌باس، اتوبوس، کامیونت، کامیون و کشنده در ۸ ماه نخست ۱۴۰۲

آمارنامه تجمیعی آبان ماه ۱۴۰۲ دفتر صنایع خودرو وزارت صمت در حالی از عبور تولید هشت ماهه انواع خودرو در کشور از مرز ۸۸۰ هزار دستگاه خبر می‌دهد که مقایسه ماه به ماه تولید، حاکی از کاهش تولید ماه هشتم در بخش های مختلف صنعت خودروسازی است. در واقع غیر از تولید انواع وانت که با ثبت عدد ۱۵.۶۵۷ دستگاه برای آبان ۱۴۰۲، رُشد ۲۲ درصدی تولید را نسبت به آبان ۱۴۰۱ نشان می‌دهد، تولید در تمامی بخش‌های دیگر اعم از سواری، ون، مینی‌بوس و میدل‌باس، اتوبوس و کامیونت، کامیون و کشنده، نسبت به ماه مشابه سال گذشته، کاهشی بوده و حتی در بخش ون، شاهد سقوط ۹۵ درصدی تولید آبان ماه ۱۴۰۲ نسبت به آبان ماه ۱۴۰۱ هستیم.

خودروهای سواری، اُفت دولتی‌ها و رُشد خصوصی‌ها

به گزارش خودرودیلی، در بخش خودروهای سواری، ۱۰۱هزار و ۵ دستگاه انواع خودرو توسط خودروسازان دولتی و خصوصی در آبان ماه ۱۴۰۲ به تولید رسیده که در مقایسه با تولید ۱۰۵هزار و ۵۰۰ دستگاهی آبان ۱۴۰۱، کاهش ۴ درصدی را نشان می‌دهد. البته این اُفت تولید ماهانه را بخش دولتی در ماه هشتم رقم زده چراکه از نگاه آمار، بخش خصوصی نه‌تنها روند رو به رُشد تولید را در آبان ماه نیز تکرار کرده، بلکه تولید ۲۴هزار و ۲۸۲ دستگاه خودرو سواری توسط بخش خصوصی در آبان ماه ۱۴۰۲ رُشد ۸۹ درصدی تولید ماهانه را به نسبت مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد.

در ماه هشتم ۱۴۰۲، تعداد ۴۳هزار و ۸۴۰ دستگاه انواع خودرو سواری در ایران خودرو به تولید رسیده که در مقایسه با تولید ۵۴هزار و ۹۱۷ دستگاهی آبان ماه ۱۴۰۲ این گروه صنعتی، به عدد ۲۰- برای درصد تغییر تولید ماهانه نسبت به مدت مشابه سال گذشته می‌رسیم. البته آمار تجمیعی تولید هشت ماهه خودرو سواری در گروه صنعتی ایران خودرو، با ثبت عدد ۳۳۳هزار و ۵۲۷ دستگاهی نسبت به ۳۲۳.۴۲۸ دستگاه هشت ماهه نخست ۱۴۰۱، کماکان مثبت است (۳% +).

سایپا هم در بخش خودروهای سواری، آبان خوبی را در ۱۴۰۲ تجربه نکرد. طبق آمار ارائه شده توسط وزارت صمت، آبان ماه امسال ۳۲هزار و ۸۸۳ دستگاه خودرو سواری در گروه خودروسازی سایپا به تولید رسیده که ۱۳درصد کمتر از ۳۷.۷۳۶ خودروی سواری تولید شده در آبان ماه ۱۴۰۱ است. مجموع تولید هشت ماهه سایپا در بخش خودروهای سواری نیز ۲۴۸.۱۳۲ دستگاه اعلام شده که نسبت به تولید ۲۴۱.۸۶۳ دستگاهی هشت ماهه نخست ۱۴۰۱، رُشد ۳ درصدی را نشان می‌دهد.

شرکت تولید کنندهتولید ۸ ماهه ۱۴۰۱تولید ۸ ماهه ۱۴۰۲درصد تغییر
گروه ایران خودرو۲۳۲.۴۲۸۳۳.۵۲۷۳%
گروه سایپا۲۴۱.۸۶۳۲۴۸.۱۳۲۳%
خودروسازی مدیران۵۶.۷۱۱۱۰۱.۰۹۷۷۸%
کرمان موتور۱۴.۹۵۵۳۶.۶۰۵۱۴۵%
گروه بهمن۸.۱۴۱۱۶.۳۴۱۱۰۱%
آرین پارس موتور۸۰۷۵.۶۳۹۵۹۹%
اتومبیل سازی فردا۳.۸۳۵۳.۹۴۲۳%
سازه های خودرو دیار۱۲۰۷۷۶۵۴۷%
ماموت خودرو۲۶۰۵۳۶۱۰۶%
خودروسازان بم۲۵۲۹۰۱۰۶۰%
صنایع خودروسازی ایلیا۲۸۲۳۳۰۱۷%
نورا موتور پارس۲۹۰۲۱۵۲۶% –
خودروسازان راین۱۳۲۵۶۵۸% –
سروش دیزل مبنا۱۶۲۵۹۷% –
سایر شرکت ها۲۵۰۱۰۰% –
تولید کل خودرو سواری۶۵۱.۰۳۶۷۴۷.۴۹۱۱۵%

ادامه روند صعودی تولید وانت و پیکاپ

آبان ماه امسال تولید انواع وانت و پیکاپ باز هم روند رو به رشدی را پُشت سر گذاشت. در ماه هشتم ۱۴۰۲، تعداد ۱۵هزار و ۶۵۷ دستگاه وانت و پیکاپ به تولید رسید که نشان از رُشد ۲۲ درصدی نسبت به ۱۲.۷۹۶ دستگاه وانت و پیکاپ تولید شده در آبان ماه ۱۴۰۱ دارد. مجموع تولید این بخش در هشت ماهه نخست ۱۴۰۲ نیز به ۱۰۶هزار و ۷۳۳ دستگاه رسیده یعنی ۴۳ درصد بیشتر از ۷۴.۸۰۶ وانت و پیکاپ تولید شده در هشت ماهه نخست سال گذشته.

بیشترین سهم از تولید انواع وانت و پیکاپ در کشور، کماکان در اختیار گروه خودروسازی سایپاست به این ترتیب که آبان ماه امسال ۹.۷۰۸ دستگاه از این نوع خودروها در گروه سایپا به تولید رسیده (۸ درصد بیشتر از قبل). مجموع تولید هشت ماهه انواع وانت و پیکاپ در سایپا نیز به ۶۹هزار و ۹۵۲ دستگاه رسیده یعنی ۲۵ درصد بیشتر از ۵۵.۸۷۲ وانت و پیکاپ تولیدی گروه سایپا در هشت ماهه نخست ۱۴۰۱.

در جایگاه دوم، گروه صنعتی ایران خودرو قرار دارد که توانسته تولید ۸۷۹ دستگاه وانت و پیکاپ آبان ۱۴۰۱ را با رُشد ۲۴۴ درصدی تولید ماهانه، به ۳.۰۲۶ دستگاه در آبان ماه ۱۴۰۲ برساند. تولید هشت ماهه این بخش در گروه صنعتی ایران خودرو نیز از ۳.۰۷۴ دستگاه سال ۱۴۰۱ به ۱۴.۶۴۸ دستگاه در سال ۱۴۰۲ رسیده است.

از بازار وانت و پیکاپ، بخش خصوصی نیز کماکان سهم خوبی دارد، مخصوصا وقتی این نکته را مد نظر قرار دهید که برخلاف تولیدات بخش دولتی که عمدتا وانت های حداکثر ۴۰۰ میلیون تومانی را شامل می‌شوند، تولیدات بخش خصوصی عمدتا قیمت نزدیک به ۱.۵ میلیارد تومان و بالاتر دارند. آبان ماه امسال، بخش خصوصی ۲.۹۲۳ دستگاه وانت و پیکاپ تولید کرده که ۱ درصد بیشتر از آبان ۱۴۰۱ بوده، مجموع تولید هشت ماهه نخست ۱۴۰۲ این بخش را به ۲۲هزار و ۱۳۳ دستگاه می‌رساند یعنی ۴۰ درصد بیشتر از ۱۵.۸۶۰ وانت و پیکاپ تولید شده در مدت مشابه ۱۴۰۱.

شرکت تولید کنندهتولید ۸ ماهه ۱۴۰۱تولید ۸ ماهه ۱۴۰۲درصد تغییر
گروه سایپا۵۵.۸۷۲۶۹.۹۵۲۲۵%
گروه ایران خودرو۳.۰۷۴۱۴.۶۴۸۳۷۷%
بهمن موتور۸.۷۹۲۱۱.۲۲۵۲۸%
کرمان موتور۵.۰۲۹۷.۹۰۷۵۷%
ماموت خودرو۱.۱۹۹۲.۷۹۳۱۳۳%
ارس خودرو دیزل۶۸۹۱۸۲۷۴% –
صنایع خودروسازی یزد۲۳۲۶۱۳%
سروش دیزل مبنا۱۱۹۰۱۰۰% –
نفیس زرین بینالود۹۰۱۰۰% –
تولید کل وانت۷۴.۸۰۶۱۰۶.۷۳۳۴۳%

سقوط آزاد تولید ون

آبان ماه امسال بیشترین اُفت تولید خودروسازی کشور در بخش ون رقم خورد، جایی که به گواه آمار، تولید آبان ماه ۱۴۰۲ تنها ۲۶ دستگاه بوده یعنی ۹۵ درصد کمتر از ۴۶۳ دستگاه ون تولید شده در آبان ماه ۱۴۰۱. مجموع تولید هشت ماهه نیز ۲.۲۹۱ دستگاه اعلام شده که البته رُشد ۳ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد.

ایران خودرو دیزل اگرچه آمار تولیدش در بخش ون، برای آبان ۱۴۰۲، صفر اعلام شده اما در هشت ماهه نخست امسال ۲.۰۳۹ دستگاه تولید داشته که ۵۹ درصد بیشتر از تولید ۱.۲۸۳ دستگاه ون این شرکت در مدت مشابه سال گذشته است. سروش دیزل مبنا با ۱۴۳ دستگاه و بهمن موتور با ۱۰۹ دستگاه، دیگر شرکت های حاضر در لیست سه نفره تولیدکنندگان ون کشور در سال ۱۴۰۲ می‌باشند.

مینی‌بوس و میدل‌باس

تولید مینی‌بوس و میدل‌باس هم مانند ون، تعریفی ندارد. این بخش، آبان ماه امسال تنها ۴۸ دستگاه تولید داشته که ۵۷ درصد کاهش را نسبت به آمار تولید مینی‌بوس و میدل‌باس کشور در آبان ۱۴۰۱ نشان می‌دهد. مجموع تولید هشت ماهه نیز ۵۸۶ دستگاه اعلام شده که ۱۰ درصد کمتر از آمار تولید ۶۵۲ دستگاه هشت ماهه نخست سال ۱۴۰۱ است. این در حالی است که امسال هشت شرکت فعال در این حوزه، از آمار ۵۸۶ دستگاهی تولید هشت ماهه، سهم داشته‌اند.

شرکت تولید کنندهتولید ۸ ماهه ۱۴۰۱تولید ۸ ماهه ۱۴۰۲درصد تغییر
بهمن دیزل۲۷۳۳۶۵۳۴%
سروش دیزل مبنا۱۹۹۱۶۴۱۸% –
پیشرو دیزل آسیا۵۴۲۴۵۶% –
سبلان خودرو مایوان۱۱۱۱۰۰۰%
آکیادویچ۱۶۲۳۴۴%
استانجین خودرو۱۲۸۳۳% –
پارسیان موتور مانلی۷۵۵۹۳% –
عقاب افشان۲۷۱۹۶% –
هوراند خودرو دیزل۳۰۱۰۰% –
تولید کل مینی‌بوس و میدل‌باس۶۵۲۵۸۶۱۰% –

تولید اتوبوس هم منفی است

آبان ماه امسال در بخش اتوبوس، آمار ۵۷ دستگاهی برای تولید به ثبت رسیده که یک دستگاه کمتر از تولید آبان ۱۴۰۱ است و در مجموع تولید هشت ماهه نیز شاهد این هستیم که تولید انواع اتوبوس در کشور از ۳۹۳ دستگاه مدت مشابه ۱۴۰۱، به ۳۱۱ دستگاه کاهش یافته است.

پیشتازان تولید هشت ماهه در این بخش از صنعت خودروسازی، ایران خودرو دیزل با ۲۹۶ دستگاه، عقاب افشان با ۱۶۱ دستگاه و ستاره نیک آریا (اسنا) با ۱۰۰ دستگاه هستند. نام چهار شرکت آکیادویچ، شهاب خودرو، پیشرو دیزل آسیا و استانجین خودرو نیز در آمارنامه تولید اتوبوس دیده می‌شود که البته این چهار شرکت، روی هم رفته ۵۰ دستگاه اتوبوس در هشت ماهه نخست ۱۴۰۲ به تولید رسانده اند.

شرکت تولید کنندهتولید ۸ ماهه ۱۴۰۱تولید ۸ ماهه ۱۴۰۲درصد تغییر
ایران خودرو دیزل۴۴۰۲۹۶۳۳% –
عقاب افشان۱۳۹۱۶۱۱۶%
شتاره نیک آریا (اسنا)۳۶۱۰۰۱۷۸%
آکیادویچ۱۶۲۳۴۴%
شهاب خودرو۱۸۳۱۱۹۴% –
پیشرو دیزل آسیا۷۸۱۴%
استانجین خودرو۱۲۸۳۳% –
تولید کل اتوبوس۸۳۳۶۰۷۲۷% –

آبان سرد باری ها

و آمار ۳.۰۵۲ دستگاهی، حاکی از افت ۱۳ درصدی تولید ماه آبان این بخش نسبت به ۳.۵۲۳ دستگاهی است که در مدت مشابه ۱۴۰۱ به تولید رسید. برای هشت ماه نخست ۱۴۰۲ اما مجموع تولید در بخش کامیونت، کامیون و کشنده به ۲۴.۷۶۳ دستگاه رسیده که ۲۶ درصد رُشد تولید را نسبت به آمار هشت ماهه ۱۴۰۱ نشان می‌دهد.

پیشتازان تولید انواع کامیونت، کامیون و کشنده در هشت ماهه نسخت امسال، به ترتیب ایران خودرو دیزل با ۷.۱۸۵ دستگاه، بهمن دیزل با ۳.۷۰۲ دستگاه، آریا اورست ماشین با ۲.۶۴۵ دستگاه، آرین دیزل به ۲.۲۳۶ دستگاه و دیما دیزل با ۱.۸۷۵ دستگاه می‌باشند که غیر از ایران خودرو دیزل، همگی در این مُدت، رُشد تولید به نسبت مدت مشابه سال گذشته داشته‌اند. در ایران خودرو دیزل اما تولید هشت ماهه با ۱۱ درصد کاهش نسبت به هشت ماهه نخست ۱۴۰۱ همراه بوده.

شرکت تولید کنندهتولید ۸ ماهه ۱۴۰۱تولید ۸ ماهه ۱۴۰۲درصد تغییر
ایران خودرو دیزل۸.۰۵۶۷.۱۸۵۱۱% –
بهمن دیزل۲.۸۶۰۳.۷۰۲۲۹%
آرین دیزل۱.۲۱۹۲.۲۳۶۸۳%
دیما دیزل۱.۰۱۰۱.۸۷۵۸۶%
سایپا دیزل۱.۱۴۰۱.۴۷۲۲۹%
آریا اورست ماشین۱.۰۳۹۲.۶۴۵۱۵۵%
ارس خودرو دیزل۲۲۲۹۷۶ ۴۰%
سروش دیزل مبنا۸۳۴۷۷۱۸% –
شایان دیزل صنعت پارس۸۶۲۷۱۴۱۷% –
مجتمع صنعتی پیلسان۶۲۶۸۴۰۳۴%
سیبا موتور۷۲۹۸۶۱۱۸%
آریا دیزل موتور۴۱۷۴۸۲۱۶%
کاسپین خودرو فرهنگ۴۸۲۰۰۳۱۷%
خودروهای دیزلی آذربایجان۲۴۱۹۷۷۲۱%
ویرا دیزل۰۱۵۶۱۰۰%
کاریزان دیزل کاوه۹۹۲۰۰۱۰۲%
تیراژ دیزل۵۰۱۱۹۱۳۸%
رخش خودرو دیزل۶۳۸۲۳۰%
کاریزان خودرو قزوین۳۵۴۰۱۴%
آذر اتصال۵۱۰۱۰۰%
کاریزان خودرو کاوه۱۲۷۰۱۰۰% –
خودروسازی مایان۱۴۰۰۱۰۰% –
شهاب خودرو۱۸۳۱۱۹۴% –
تولید کل کامیونت، کامیون و کشنده۱۹.۶۰۶۲۴.۷۶۳۲۶%

آمار تجمیعی تولید انواع خودرو

با جمع این موارد، مجموع تولید هشت ماهه نخست انواع خودرو در کشورمان، به ۸۸۲ هزار و ۴۷۱ دستگاه می‌رسد که ۱۸ درصد بیشتر از ۷۴۹هزار و ۱۵۷ دستگاه تولید شده در مدت مشابه سال گذشته می‌باشد. گفتنی است برای آبان ماه امسال، مجموع تولید انواع خودرو در کشور شامل سواری، وانت، ون، مینی‌بوس و میدل‌باس، اتوبوس و کامیونت، کامیون و کشنده، ۱۱۹.۹۰۴ دستگاه اعلام شده که در مقایسه با ۱۲۲.۵۳۸ دستگاه آبان ۱۴۰۱، حاکی از کاهش ۲ درصدی تولید است.

انتهای پیام

اولین نفر امتیاز دهید

نظر شما چیست؟