همه چیز از خبری آغاز شد که سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور از دریافت مجوز پلاک گذاری برای اولین خودرو برقی ایرانی داد. و خیلی زود مشخص شد خودرو مذکور، همان پاراکس موتورز یوز است؛ یک خودرو برقی ایرانی که سورنا ستاری میگوید در حالی پنج سال طول کشیده تا استانداردهای آن اخذ شود که خودروهای خارجی به راحتی مجوز ورود به بازار را دریافت میکنند. به بهانه همین خبر، روزنامه خراسان گفتوگویی داشته با پرویز کرمی، دبیر ستاد فناوریهای نرم و توسعه صنایع خلاق معاونت علمی و فناوری و همچنین حسین زیارتی، مدیرعامل شرکت سازنده خودرو برقی پاراکس موتورز یوز که نه تنها دلایل طولانی شدن مجوز پلاک گذاری را تشریح میکند، بلکه به توضیح بیشتر پیرامون مشخصات فنی و قیمت این محصول نیز میپردازد.
کدام خودرو برقی مجوز پلاک گرفته است؟
به گزارش فارسیکار و به نقل از روزنامه خراسان، کرمی درباره خودرویی که تازه مجوز پلاک گذاری گرفته میگوید: «مجوز پلاک گذاری برای موتور برقی چهار چرخ گرفته شده که فقط ظاهری شبیه خودرو دارد و گرنه همان موتور برقی است که پیش از این در سال ۹۵ توسط حسن روحانی رئیس جمهور وقت رونمایی شده بود.»
او با بیان این که این موتور برقی از صفر تا ۱۰۰ طراحی شده و اجرا کاملا ایرانی است، می گوید: «این موتور از پنج سال پیش به عنوان طرح کلان علمی بین معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور و دانشگاه آزاد قزوین اجرایی شد و یک شرکت دانش بنیان این موتور را طراحی کرد.» کرمی درباره دلایل تاخیر در دریافت مجوز پلاک گذاری هم اضافه کرد: «چند دلیل داشت. یکی این که این محصول در کشور منحصر به فرد بود و شبیه آن وجود نداشت به همین دلیل برای استاندارد سازی محصول گواهی انطباق گرفت تا این که بتواند تست های مربوط به سرعت، ایمنی، فنی و… را پشت سر بگذارد.»
کرمی درباره دلایل دیگر هم افزود: «راهنمایی و رانندگی معتقد بود این موتور نیست بلکه خودرو است و باید استانداردهای خودرو از جمله ایربگ و … را داشته باشد در حالی که در کشورهای دیگر طبق استانداردهای این گونه محصولات، آن ها در دسته موتورها به شمار می آیند.»
یوز چهارچرخ چطور متولد شد؟
حسین زیارتی، مدیر پروژه خودرو برقی پاراکس موتورز یوز درباره داستان تولد این خودرو کاربردی در کشور این چنین میگوید: «ابتدا در سال ۸۷ مطالعات خودمان را درباره طراحی و ساخت خودروی برقی آغاز کردیم. در سه دوره مسابقات دانشگاه شریف نیز شرکت کردیم و در هر سه دوره موفق به کسب مقام اول شدیم. بعد از آن، در سال ۹۳ در قالب شرکت دانشبنیان «پاراکسموتور» فرایند تجاریسازی دستاوردهایمان را آغاز کردیم و خودروی یوز فقط یکی از محصولات ماست.»
مشخصات فنی خودرو برقی پاراکس موتورز یوز
مدیر پروژه خودرو برقی پاراکس موتورز یوز درباره قطعات استفاده شده در این محصول می گوید: «در این موتور چهار چرخ، ۹۰۰ قطعه به کار می رود که فقط ۱۰۰ قطعه آن از جمله باتری، موتور، درایور و… وارداتی است و بقیه قطعات در داخل تولید می شود.» او در خصوص جوانی مهندسان پروژه هم این گونه توضیح داد: «هم اکنون میانگین سنی افرادی که روی این پروژه فعالیت می کنند، ۳۲ سال است که چند سال پیش ۲۸ سال بود.» زیارتی در پاسخ به این سوال که تاکنون چه تعداد از این خودرو در کشور ساخته شده، گفت: فعلا ۱۰ دستگاه از آن را ساختهایم.
طبق گفتههای زیارتی، باتوجه به این که متوسط سفرهای درون شهری در جایی مانند تهران روزانه ۶۰ کیلومتر است، برد ۱۰۰ کیلومتری خودرو نیاز به شارژ در طول روز را بسیار کم میکند. با این حال این خودرو با ۳ ساعت و نیم اتصال به برق شهری شارژ می شود و به اندازه یک اتو، برق مصرف می کند. مدیرعامل شرکت پاراکس موتور درباره مشخصات فنی دیگر این موتور نیز گفت: «این موتور چهارچرخ دو نفره است و تا وزن ۲۵۰ کیلوگرم بار را تحمل میکند.
وزن خودرو بدون پک باتری ۴۰۰ کیلوگرم و توان نامی آن ۱۵ کیلو وات است. حداکثر ۸۰ کیلومتر بر ساعت سرعت دارد و برای حرکت در تندترین شیبهای خیابان های تهران نیز مشکلی ندارد و شعاع دور زنی بسیار کمی دارد. نکته جالب در این خودرو این است که طول آن برابر با عرض خودروهای معمول است و در کمترین فضای ممکن میتوان آن را پارک کرد. به علاوه درهای این خودرو به سمت بالا باز میشود که علاوه بر زیبایی ظاهری، باز کردن در را در حداقل فضا ممکن کرده است.»
قیمت پاراکس موتورز یوز چقدر است؟
زیارتی درباره قیمت نهایی این خودرو گفت: «ما قصد داریم فعلا ۱۰۰ دستگاه از یوز را تولید و بر اساس قیمت بازار قیمت نهایی را اعلام کنیم.» او یادآور شد: «در نظر داشته باشیم نمونه فرانسوی این خودرو گرانقیمت است. به علاوه باتری خودرو را در اروپا به شما نمیفروشند و برای استفاده از خودرو باید باتری آن را اجاره و ماهانه مبلغ ثابتی را به عنوان اجاره پرداخت کنید.» او درباره قیمت نمونه های خارجی این محصول گفت: «هم اکنون نمونه فرانسوی این موتور با توجه به آپشن های مختلف بین ۷۰۰۰ تا ۸۵۰۰ یورو بدون باتری به فروش می رسد که برای خرید همیشگی باتری باید حدود ۵۰۰۰ یورو به آن اضافه کنید اما ما تلاش میکنیم این خودرو را با قیمت کمتری عرضه کنیم.»
هر چند هنوز قیمتی برای این موتور برقی ایرانی به صورت رسمی اعلام نشده اما براساس شنیده ها از منابع غیر رسمی این موتور بین ۸۰ تا ۱۲۰ میلیون تومان به فروش خواهد رسید.
انتهای پیام
نظر شما چیست؟